2015/12/23

Pomarańczowe ślimaczki z cynamonem

Pomarańcze to jedne z owoców cytrusowych, które są znakiem rozpoznawczych świąt Bożego Narodzenia, natomiast cynamon jest przyprawą świetnie komponującą się z tym owocem. 
Przepis znalazłam w styczniowym wydaniu "Kuchni". Drożdżowe ślimaczki będą obok pierniczków i kruchych gwiazdek z dżemem ozdabiać świąteczny stół.

Porcja na ok. 20 ślimaczków

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej poznańskiej,
  • 50 g drożdży w kostce,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajo,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki miękkiego masła+ masło do posmarowania garnka,
  • 180 ml świeżo, wyciśniętego soku z pomarańczy
Nadzienie:
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Lukier do ozdoby 

Przygotowanie:

Do sporego garnka należy przesiać mąkę.
Do garnuszka wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru i wlać  ciepłą wodę, mieszać do rozpuszczenia drożdży, odstawić w ciepłe miejsce na 5 min.
Z pomarańczy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę z kolejnej pomarańczy. Sok z pomarańczy należy podgrzać, aby był ciepły. 
Masło roztopić, jajo utrzeć z cukrem.
Do garnka z mąką należy wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać łyżką i dodać sok i skórkę z pomarańczy, masło oraz jajo z cukrem. Wyrobić  jednolite i elastyczne ciasto. Podczas wyrabiania ciasta dodać olej. 
Łyżkę masła roztopić i gdy ciasto odkleja się od rąk i garnka, spód naczynia wysmarować masłem i ułożyć ciasto. Drożdżowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz, przykryć ściereczką.
Stolnicę obsypać  mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x20 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć  w roladę od dłuższego boku, kroić na cienkie plasty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i zostawić na 30 min do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Po tym czasie piec przez 15 min w 200 stopniach i 20 min w 180. 
Wystudzone ślimaczki można wylukrować.