2016/02/26

Pieczone placuszki ziemniaczane ze szczypiorem

Zapewne każdy z Was lubi placki ziemniaczane, lecz ile jest przy nich roboty. Najpierw obrać, potem zetrzeć ziemniaki i to nieszczęsne smażenie. 
Ilu z nas placki ziemniaczane kojarzą się z nasączonymi tłuszczem placuszkami, a potem te problemy z żołądkiem. 
Dlatego dziś zamiast smażyć upiekłam z minimalną ilością tłuszczu, z dodatkiem zielonego szczypioru i aromatycznej przyprawy do ziemniaków, smaczną i zdrowszą wersję tradycyjnych placków. Kolejną ich zaletą jest to iż masz mniej naczyń do zmywania. Zachęciłam Was do ich przygotowania ?

Porcja dla 3-4 osób

Składniki:
  • 8 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 3 gałązki szczypioru,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka przyprawy do ziemniaków,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka na blaszkę
Przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Z masy ziemniaczanej należy odcisnąć i odlać powstały sok. Wbić jajo, dodać mąkę, olej oraz posiekany szczypiorek. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą. Wymieszać ręką lub łyżką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką formować placuszki. Piec 20 min w podanej powyżej temperaturze, po upływie połowy czasu przekręcić na drugą stronę łopatką metalową, temperaturę można zwiększyć do 230 stopni.
Gotowe placki podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionymi dodatkami.