2016/03/07

Domowe Maki- sushi z łososiem i nie tylko

Gdy na Mikołajki chłopak sprezentował mi zestaw do sushi nie pozostawało nam nic innego, jak tylko kupić łososia, awokado, mango i zabrać się za przygotowanie tego dania. Jak może się wydawać sushi nie jest trudne do wykonania tylko odrobinę kosztowne. Gotowy zestaw zawierał niezbędne do przygotowania akcesoria tj. matę bambusową do rolowania, ryż do sushi, ocet ryżowy, Nori- prasowane algi, wasabi, marynowany imbir, oraz pałeczki. Jako zawartość rolek użyliśmy wspomniane wyżej składniki oraz ogórek. Gotowe sushi przyprawiłam wasabi i maczałam w wyrazistym sosie sojowym. 
Sushi jest niezwykle zdrowym i pożywnym jedzeniem. Bogatym w białko, kwasy omega 3 i 6, witaminy A, D i E, i wiele innych składników mineralnych. 

Składniki na ok. 50 porcji sushi

Składniki:

  • zestaw do sushi,
  • opakowanie ryżu do sushi,
  • pół awokado,
  • pół mango,
  • pół ogórka,
  • filet z łososia,
  • 2 łyżeczki wasabi,
  • marynowany imbir,
  • sos sojowy
Przygotowanie:

1) Ryż
Stanowi podstawę sushi. Przygotowanie ryżu zaczynamy od dokładnego wypłukania. Następnie odsączamy go i zalewamy ponownie świeżą i czystą wodą, pamiętająć że na szklankę ryżu przypada 1/2 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem do momentu wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 min mieszając. Po upływie tego czasu ryż zestawiamy i odstawiamy na 15 min przykrywając ręcznikiem.
Gorący ryż doprawiamy 3 łyżkami sosu do ryżu i zostawiamy do ostygnięcia, wymieszać.

2) Dodatki do sushi
Awocado kroimy na cienkie paseczki, podobnie postępujemy z ogórkiem i mango. Łososia należy usmażyć na niewielkiej ilości oleju ok 7 min.

3) Rolowanie sushi
 Na matę kładziemy listek nori. Nakładamy na niego cienką ok. 1 cm warstwę ryżu ( mocząc łyżkę w zimnej wodzie, gdyż ryż jest bardzo lepki) pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy. W dolnej części układamy składniki : rybę, awokado, ogórek. 
Rulon zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i skłądniki w środku a mata pozostała na zewnątrz.
Kroimy na 6-7 równych części ostrym nożem bez ząbków.
Gotowe sushi układamy na talerzu, doprawiamy wasabi i marynowanym imbirem, maczamy w sosie sojowym. Smacznego ;)