2016/04/15

Sałatka z groszkiem, selerem i mozzarellą

Wiosna  młode listki zieleniące się na dworze nastrajają na lekką, sycącą i pyszną sałatkę. Postanowiłam połączyć sałatę, seler naciowy, groszek, ser mozzarella a całość polać kwaśnym dresingiem. Wyszło rewelacyjnie. 

Porcja  dla 4 osób

Składniki:

  • opakowanie mixu sałat,
  • pół puszki groszku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • ser  mozzarella,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • plaster grejpfruta,
  • pomidor lub kilka koktajlowych,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól,
  • 2 gałązki świeżej bazylii
Przygotowanie:

Seler pokroić w niewielkie kawałki, pomidory w ósemkę. Do miski przełożyć sałatę, odcedzony groszek, pokrojonego selera oraz pomidory. W misce wymieszać sok z cytryny, oliwę oraz wodę, doprawić ziołami prowansalskimi i świeżą bazylią. Do miseczki z dresingiem dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella. Wymieszać i przełożyć do sałaty. Dodać kiełki . Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzch dodać pokrojone kawałki grejpfruta.