2016/04/06

Cebularze z serem

W dzieciństwie bardzo lubiłam cebularze z makiem dlatego postanowiłam sama je przygotować.  Nie są trudne w przygotowaniu lecz wszystko zależy od dobrego, drożdzowego ciasta, którego przygotowanie krok po kroku przedstawiłam w tym poście Idealne ciasto drożdżowe
Cebularze z serem żółtym najlepiej smakują na ciepło. Są też idealnym zamiennikiem kanapek.

Składniki:

  • ciasto drożdżowe z przepisu powyżej,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 10 dag sera żółtego,
  • olej słonecznikowy do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka sproszkowana
Przygotowanie:

Przygotować ciasto drożdżowe według przepisu.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor, przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Ser żółty należy zetrzeć na drobnej tarce.
Gotowe ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem układać niewielkie kulki z ciasta drożdżowego wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszyć ręką, następnie spodkiem od kieliszka zrobić wgłębienie pośrodku ciasta na blasze. Do środka nałożyć łyżeczką usmażoną cebulę i posypać startym serem żółtym. Tak przygotowane surowe cebularze pozostawić na 10 min do wyrośnięcia ciasta. Piec 15 min w temperaturze 200 stopni, następnie temperaturę zmniejszyć do 180  i piec kolejne 15 min.