W czerwcu jest tyle wspaniałych warzyw i owoców, na które czekamy z utęsknieniem przez cały rok. Jednym z tych warzyw jest zielony bób. Nie dawno przygotwałam sałatkę z bobu w towarzystwie pomidorów suszonych, marynowanej cebulki, oraz wielu innych składników. Wyjątkowego smaku sałatce nadał olej pistacjowy. Ma on niesamowita smak.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego i obranego z łupiny bobu,
- 4 suszone pomidory,
- garść prażonego słonecznika,
- 6 marynowanych cebulek,
- sałata, szpinak
- opakowanie sera mozzarella,
- 5 czarnych lub zielonych oliwek,
- 4 łyżki oleju pistacjowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę i szpinak umyć i porwać na niewielkie kawałki. Pomidory, oliwki oraz ser pokroić.
Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, obrać z łupiny. W miseczce wymieszać olej, sok z cytryny oraz przyprawy. Słonecznik uprażyć. W misce wymieszać wszystkie składniki. Polać dressingiem i posypać słonecznikiem. . Całość dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz