2016/07/04

Sałatka z bobu, mozarelli i prażonego słonecznika

W czerwcu jest tyle wspaniałych warzyw i owoców, na które czekamy z utęsknieniem przez cały rok. Jednym z tych warzyw jest zielony bób. Nie dawno  przygotwałam sałatkę z bobu w towarzystwie pomidorów suszonych, marynowanej cebulki, oraz wielu innych składników. Wyjątkowego smaku sałatce nadał olej pistacjowy. Ma on niesamowita smak.

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanego i obranego z łupiny bobu,
  • 4 suszone pomidory,
  • garść prażonego słonecznika,
  • 6 marynowanych cebulek,
  • sałata, szpinak
  • opakowanie sera mozzarella,
  • 5 czarnych lub zielonych oliwek,
  • 4 łyżki oleju pistacjowego, 
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Sałatę i szpinak umyć i porwać na niewielkie kawałki. Pomidory, oliwki oraz ser pokroić.
 Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, obrać z łupiny. W miseczce wymieszać olej, sok z cytryny oraz przyprawy. Słonecznik uprażyć. W misce wymieszać wszystkie składniki. Polać dressingiem i posypać słonecznikiem. . Całość dokładnie wymiesz.