2016/07/06

Sałatka z pieczonych buraczków, mozzarelli i oliwek

Kolorowa sałatka z letnich warzyw, oliwek oraz mazzarelli to mój pomysł na lekką popołudniową przystawkę.  Świeży koperkek  oraz dressing z oliwy lub oleju pistacjowego świetnie pasuje do tej sałatki.

Porcja dla 5 osób

Składniki:
  • opakowanie szpinaku lub pół główki sałaty,
  • opakowanie sera mozzarella,
  • mała cebulka,
  • 8 niewielkich buraczków,
  • 5 pomidorów suszonych,
  • 5 gałązek koperku,
  • 8 oliwek,
  • 3 łyżki oliwy/oleju smakowego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:

Sałatę i szpinak dokładnie umyć i odwirować z nadmiaru wody. Pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać z dressingiem. Mozzarellę pokroić w kostkę. Upieczone buraczki ostudzić i pokroić w kostkę. Suszone pomidory i cebulkę  pokroić według uznania, wszystkie składniki wymieszać dokładnie z sałatką. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki aby smaki dokładnie się wymieszały.