2016/11/25

Batatowe muffinki z orzechami

Batat to warzywo wszechstronne. Można z niego zrobić frytki, zupę. a także słodkie muffinki. Miękkie, aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu  i imbiru. Jeśli w waszej   lodówce znajduje się  kawałek batata  i nie, macie pomysłu na weekendowy wypiek zróbcie muffiny z tego przepisu.

Porcja na 12 muffinków

Składniki:

Mokre:

  • 150 g ugotowanego batata,
  • 1 jajo,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 100 g masła
Suche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

Batata należy umyć, wyszorować i ugotować do miękkości. 
Masło roztopić w garnuszku z łyżką wody, aby się nie przypaliło. Wystudzić.
Jajko wybić do miski i ubić z mlekiem.
Do większego pojemnika przesiać mąkę, przyprawy oraz sodę i proszek do pieczenia, dodać cukier. Wymieszać. 
Ugotowanego batata obrać i zblendować na purée. Dodać do mokrych składników razem ze  schłodzonym masłem. Dokładnie wymieszać i dodać do suchych składników. Całość wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formę  na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadasz, formę silikonową nie trzeba, dawać papilotek. Masą wypełnij foremki do 2/3 wysokości. Muffiny  należy posypać posiekanymi orzechami i piec w temp. 180 stopni przez 25-30 min.