Batat to warzywo wszechstronne. Można z niego zrobić frytki, zupę, a także słodkie muffinki. Miękkie, aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu i imbiru. Jeśli w waszej lodówce znajduje się kawałek batata i nie, macie pomysłu na weekendowy wypiek zróbcie muffiny z tego przepisu.
Składniki:
Mokre:
- 150 g ugotowanego batata,
- 1 jajo,
- 0,5 szklanki mleka,
- 100 g masła
Suche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki imbiru,
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Batata należy umyć, wyszorować i ugotować do miękkości.
Masło roztopić w garnuszku z łyżką wody, aby się nie przypaliło. Wystudzić.
Jajko wybić do miski i ubić z mlekiem.
Do większego pojemnika przesiać mąkę, przyprawy oraz sodę i proszek do pieczenia, dodać cukier. Wymieszać.
Ugotowanego batata obrać i zblendować na purée. Dodać do mokrych składników razem ze schłodzonym masłem. Dokładnie wymieszać i dodać do suchych składników. Całość wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadasz, formę silikonową nie trzeba, dawać papilotek. Masą wypełnij foremki do 2/3 wysokości. Muffiny należy posypać posiekanymi orzechami i piec w temp. 180 stopni przez 25-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz