2016/12/03

Gołąbki inaczej

Gołąbki to pyszne, lecz bardzo pracochłonne danie. Samo gotowanie kapusty zajmuje mnóstwo czasu i dochodzi do tego gotowanie mięsa oraz ryżu. Dlatego te osoby,  które uwielbiają gołąbki i nie mają  zbyt dużo czasu  niech, zrobią je z tego przepisu.

Składniki:

  • 250 g ryżu,
  • pół główki małej kapusty,
  • duża cebula,
  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe),
  • 2 jaja,
  • bułka tarta lub płatki owsiane,
  • pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie, papryka, kminek,
  • 300 ml sosu pomidorowego
Przygotowanie:

Ryż należy wypłukać, wsypać do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł. Ostudzić.
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko zasolić, odstawić na 30 min.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
Do wystudzonego ryżu dodać odciśniętą kapustę, cebulkę, surowe mięso. Wybić jaja, dodać przyprawy. Dobrze połączyć. Następnie należy formować gołąbki i obtaczać w bułce tartej. Obsmażać na oleju z obu stron. Gotowe gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem pomidorowym. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 
1 godzinę.