" Z moim kuchennym pomocnikiem zmiksuję guacamole"
Guacamole to pyszna zielona pasta, a raczej masło z awokado. Można je nazwać bezmlecznym masełkiem, ponieważ aż 30% miąższu stanowi zdrowy i łatwo przyswajalny tłuszczyk.
Istnieje legenda, iż Aztekowie nazywali awokado "masłem puszczy" lub owocem maślanym ze względu na zawartość tłuszczu.
Ponadto owoc posiada też białko, beta- karoten, a także witaminy A, E oraz PP. Awokado powinni jeść diabetycy ze względu na znikomą zawartość cukru. Polecane osobom chorym na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze jako uzupełnienie diety zamiast tłuszczów zwierzęcych.
Kupując awokado należy sprawdzić, czy aby jest dojrzałe, wykonując prosty trik. Wystarczy lekko nacisnąć palcem. Gdy skórka się odkształci to znak, że jest dojrzałe. Należy zwrócić uwagę, aby było idealnie zielone bez czarnych przebarwień.
Składniki:
- 1 dojrzałe awocado,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz,
Przygotowanie:
Awokado należy przeciąć wzdłuż, wyciągnąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Przełożyć do miski blendera. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zblenować na gładki krem.
Guacamole doskonale smakuje z chrupkimi nachos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz