Składniki:
- ok. 600g żeberek mięsnych,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1/3 korzenia selera,
- cebula
Marynata I:
- 2 litry wody,
- 1 łyżka soli,
- 5-6 ziaren ziela,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 3 łyżki octu
Marynata II:
- 5 łyżek oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do sporego garnka wlać wodę, ocet i przyprawy z marynaty 1. Zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć żeberka. Moczyć 10 godzin.
Po tym czasie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć.
W misce wymieszać składniki marynaty 2, włożyć żeberka i dokładnie natrzeć. Odstawić na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Marchew, pietruszkę, selera obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w grubsze plasterki. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć żeberka, dodać marynatę z miodu i musztardy.
Żeberka należy piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min, następnie zmiejszyć do 150 stopni i piec 1 godzinę. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz