Składniki:
- ok. 600g żeberek mięsnych,
 - 1 marchew,
 - 1 pietruszka,
 - 1/3 korzenia selera,
 - cebula
 
Marynata I:
- 2 litry wody,
 - 1 łyżka soli,
 - 5-6 ziaren ziela,
 - 2 liście laurowe,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 łyżeczka kminku,
 - 3 łyżki octu
 
Marynata II:
- 5 łyżek oleju słonecznikowego,
 - 2 łyżki musztardy,
 - 2 łyżki miodu,
 - 1 łyżeczka majeranku,
 - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
 - 1/2 łyżeczki soli
 
Przygotowanie:
Do sporego garnka wlać wodę, ocet i przyprawy z marynaty 1. Zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć żeberka. Moczyć 10 godzin.
Po tym czasie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć.
W misce wymieszać składniki marynaty 2, włożyć żeberka i dokładnie natrzeć. Odstawić na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Marchew, pietruszkę, selera obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w grubsze plasterki. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć żeberka, dodać marynatę z miodu i musztardy. 
Żeberka należy piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min, następnie zmiejszyć do 150 stopni i piec 1 godzinę. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz