2017/02/06

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Kruche, rozpływające się w ustach mięso o delikatnie słodkim smaku. Takie żeberka mogłabym jeść bardzo często. Najlepiej podane z kiszoną kapustą i ziemniakami.

Składniki:

  • ok. 600g żeberek mięsnych,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 korzenia selera,
  • cebula
Marynata I:
  • 2 litry wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 5-6 ziaren ziela,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 łyżki octu
Marynata II:
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Do sporego garnka wlać wodę, ocet i przyprawy z marynaty 1. Zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć żeberka. Moczyć 10 godzin.
Po tym czasie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć.
W misce wymieszać składniki marynaty 2, włożyć żeberka i dokładnie natrzeć. Odstawić na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Marchew, pietruszkę, selera obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w grubsze plasterki. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć żeberka, dodać marynatę z miodu i musztardy. 
Żeberka należy piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min, następnie zmiejszyć do 150 stopni i piec 1 godzinę. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości.