Porcja dla 5 osób
Składniki:
- 3 duże pietruszki,
- 1/2 dużego selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- pieprz, sól,
- szczypta chilli,
- 1 litr wody
Dodatki:
- 4 plasterki boczku,
- 3 łyżki słonecznika,
- 3 kromki chleba razowego
Przygotowanie:
Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i przekroić na pół. Na blasze ułożyć warzywa, polać olejem i posypać ziołami, wymieszać łyżką. Piec przez 30 min w temperaturze 190 stopni. Im kawałki warzyw są mniejsze, tym szybciej się upieką.
Do garnka wlać wodę. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę, ugotować. Dodać upieczone warzywa. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Zmiksować na gładki krem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz