2017/02/13

Biała zupa krem z pietruszki i selera

Seler i  pietruszka  to warzywa, które dominują w tej zupie. Biała zupa krem ze szczyptą chilli i czosnkiem to ciekawy i smaczny pomysł na obiad. Jako dodatek można usmażyć chipsy z boczku, uprażyć słonecznik lub grzanki ziołowe.

Porcja dla 5 osób

Składniki:

  • 3 duże pietruszki,
  • 1/2 dużego selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • pieprz, sól,
  • szczypta chilli,
  • 1 litr wody
Dodatki:
  • 4 plasterki boczku,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • 3 kromki chleba razowego
Przygotowanie:

Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i przekroić na pół. Na blasze ułożyć warzywa, polać olejem i posypać ziołami, wymieszać  łyżką. Piec przez 30 min w temperaturze 190 stopni. Im kawałki warzyw są mniejsze, tym  szybciej się upieką.
Do garnka wlać wodę. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę, ugotować. Dodać upieczone warzywa. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Zmiksować na gładki krem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.