2017/02/18

Jaglano-kokosowe pralinki

Uwielbiam rafaello. Mogłabym je jeść codziennie, ale są drogie i kaloryczne. Pralinki z mojego przepisu składają się z kaszy jaglanej, którą gotowałam na mleczku kokosowym z dodatkiem  aromatu  migdałowego. Można posłodzić je miodem lub ksylitolem. Dla odmiany część obtoczyłam w gorzkim kakao, natomist resztę w wiórkach kokosowych. Ten słodki deser nie wymaga pieczenia.

Ilość: 30 sztuk

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej,
  • 250 ml mleczka kokosowego + 1/3 szklanki,
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 3 łyżeczki miodu lub ksylitolu,
  • 20 g wiórków  kokosowych + wiórki do obtoczenia,
  • 15 g płatków  migdałowych
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. Dzięki temu usuniemy goryczkę.
Do garnka wlać 250 ml mleczka kokoswego, dodać aromat i miód. Zagotować. Dodać kaszę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Mieszać co jakiś czas.
Ugotowaną kaszę zmiksować z 1/3 szklanki mleczka na gładką, jednolitą masę. Wiórki i płatki migdałowe uprażyć przez ok. 4 min. Dodać do kaszy, wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na 2 godziny.