Ilość: 30 sztuk
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej,
- 250 ml mleczka kokosowego + 1/3 szklanki,
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,
- 3 łyżeczki miodu lub ksylitolu,
- 20 g wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia,
- 15 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. Dzięki temu usuniemy goryczkę.
Do garnka wlać 250 ml mleczka kokoswego, dodać aromat i miód. Zagotować. Dodać kaszę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Mieszać co jakiś czas.
Ugotowaną kaszę zmiksować z 1/3 szklanki mleczka na gładką, jednolitą masę. Wiórki i płatki migdałowe uprażyć przez ok. 4 min. Dodać do kaszy, wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz