2017/02/24

Wątróbka z sosem śliwkowo-jabłkowym

Wątróbka jest podrobem bogatym w żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Jedni ją lubią, a niektórzy krzywią się na samo słowo wątróbka. To wszystko ze względu na jej posmak. Dobrze doprawiona i podana z sosem śliwkowo-jabłkowym smakuje pysznie. Przepis na wątróbkę po żydowsku znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej. 

Składniki:

  • 500 g wątróbek z drobiu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  •  bułka tarta do obtoczenia,
  • olej rzepakowy
Sos śliwkowo-jabłkowy:
  • 2 jabłka,
  • 3/4 szklanki suszonych śliwek,
  • łyżeczka świeżego imbiru,
  • 250 ml wody
Przygotowanie:

Wątróbkę umyć, włożyć do miski. Czosnek rozetrzeć z solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem należy natrzeć wątróbki. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie wątróbki obtoczyć w bułce tartej. Następnie smażyć na oleju 5-7 min. 
Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlać wodę, dodać jabłka i pokrojone śliwki, zetrzeć imbir. Dusić na małym ogniu przez 10 min. Po tym czasie zmiksować.
Wątróbki podawać z sosem, ziemniakami i surówką.