Blacha o wymiarach 28x24 cm
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru kryształu,
- 2 łyżeczki kakao DecoMoreno,
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( od tej ilości odejmuje 2 łyżeczki mąki),
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml śmietanki 30% kremówki,
- 1/2 kieliszka likieru ( w moim przypadku z cukierków lodowych),
- opakowanie galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
- 2 pomarańcze,
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Białka należy oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywną pianę, dodawać powoli cukier aby piana nie opadła. Następnie dodawać po 1 żółtku. Po dokładnym zmiksowaniu przesiać obie mąki i kakao. Dokładnie wymieszać dużą łyżką do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec 35 min w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie należy je przekroić na pół.
W misce ubić śmietankę kremówkę na sztywny krem. Galaretkę rozpuścić w 160 ml gorącej wody ( 1/3 garnuszka o pojemności 500 ml). Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy galartka będzie lekko gęsta wlewać po woli do ubitej śmietany. Dodać likier, zmiksować.
Dolną warstwę biszkoptu należy pokryć przygotowaną masą z galaretki. Można na to zużyć nawet 3/4 masy zostawiając niewielką część na górną warstwę ciasta.
Ułożyć pokrojone w ćwiartki pomarańcze i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz