2017/03/03

Kakaowy biszkopt z kremem i pomarańczami

Kakaowy  biszkopt przełożony lekką pianką z śmietany kremówki i galaretki cytrynowej. Dodatek likieru z cukierków lodowych nadaje piance orzeźwiającego smaku.  Ozdoba w postaci kawałków pomarańczy i płatków migdałowych jest wspaniałym dopełnieniem smaku.

Blacha o wymiarach 28x24 cm

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 2 łyżeczki kakao  DecoMoreno,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( od tej ilości odejmuje 2 łyżeczki mąki),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30% kremówki,
  • 1/2 kieliszka likieru ( w moim przypadku z cukierków lodowych),
  • opakowanie galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
  • 2 pomarańcze,
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Białka należy oddzielić od żółtek. W misce  ubić białka na sztywną pianę, dodawać powoli cukier aby piana nie opadła. Następnie dodawać po 1 żółtku. Po dokładnym zmiksowaniu przesiać obie  mąki i kakao. Dokładnie wymieszać  dużą łyżką do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec 35 min w temperaturze 180 stopni.

Gdy ciasto wystygnie należy je przekroić na pół.

W misce ubić śmietankę kremówkę na sztywny krem. Galaretkę rozpuścić w 160 ml gorącej wody ( 1/3 garnuszka o pojemności 500 ml). Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy galartka będzie lekko gęsta wlewać po woli do ubitej śmietany. Dodać likier, zmiksować.
Dolną warstwę biszkoptu należy pokryć przygotowaną masą z galaretki. Można na to zużyć nawet 3/4 masy zostawiając niewielką część na górną warstwę ciasta.
Ułożyć pokrojone w ćwiartki pomarańcze i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić.