2017/03/11

Kulki daktylowo-orzechowe

 Daktyle to  owoce  o dużej zawartości potasu, błonnika, witamin z grupy B i fosforu, które  z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe  słodycze. Smak tych owoców świetnie komponuje się z masłem orzechowym, dlatego w dzisiejszej propozycji połączyłam je w postać smakowitych kulek. Pralinki można obtoczyć w gorzkim kakao co świetnie będzie kontrastować, ze słodkimi daktylami.

Ilość: 15 sztuk

Składniki:
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki płatków jaglanych,
  • 1 łyżka kakao do obtoczenia,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie:

Daktyle należy zalać ciepłą wodą na 15 min, aby zmiękły. Po tym czasie odlać wodę. Daktyle zmiksować z masłem orzechowym  na gładką masę. Przełożyć do miseczki. Wiórki kokosowe i płatki jaglane zmielić na mączkę, dodać do masy daktylowej. Wymieszać, odstawić na 10 min do lodówki. Z masy formować niewielkie kulki, które można  obtaczać w wiórkach kokosowych lub  kakao. Przechowywać w lodówce.