2017/03/18

Naleśniki z twarożkiem truskawkowym i czekoladą

Z tęsknoty za latem kupiłam woreczek mrożonych truskawek. Połączenie tych czerwonych, słodkich owoców z kwaśnym serkiem stworzyło duet idealny do naleśników. Jeśli nadzienie wydaje się Wam mało słodkie dodajcie łyżeczkę miodu.
Z przygotowanych naleśników wycięłam mniejsze koła, które przełożyłam różowym, truskawkowym farszem. Polane stopioną gorzką lub mleczną czekoladą wzbudzą zachwyt u domowników. Polecam wszystkim łasuchom kochającym naleśniki.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka  mleka,
  • 1 szklanka  wody,
  • 2 jaja,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • łyżeczka oleju,
  • 2 łyżeczki cukru
Twarożek truskawkowy:
  • 100 g sera białego chudego,
  • 10 mrożonych truskawek,
  • 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu
Pozostałe składniki:
  • olej do smażenia,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Do miski wbić jaja, dodać mleko, wodę, olej i dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jeśli spód będzie delikatnie zrumieniony przewrócić na drugą stronę.
Rozmrożone truskawki zblendować z serkiem i dosłodzić cukrem lub miodem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Naleśniki z twarożkiem polać roztopioną czekoladą i zajadać ze smakiem.