2017/07/04

Szybka tarta z pieczarkami

Tarta na gotowym, francuskim cieście, którego spód wystarczy podpiec 15 min. Farsz składa się z pieczarek, świeżego szpinaku i mozzarelli. Doprawiony aromatyczną bazylią i czosnkiem stworzy syty, pyszny ciepły posiłek. 

Porcja dla 5 osób

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie mozzarelli (125g),
  • 500 g pieczarek,
  • 5 liści bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz i sól,
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Formę na tartę  należy wyłożyć lekko rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 min.
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości.
Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.
Szpinak umyć, usunąć łodyżki i pokroić. Czosnek obrać i posiekać w plasterki.
Na upieczony spód wyłożyć pieczarki, szpinak, czosnek i mozzarellę. Dodać posiekaną bazylię. 
Jeśli zostało nam ciasta można pokroić w paski i ułożyć na farszu. Tartę zapiekać 15 min w temperaturze 200 stopni.