2017/07/14

Jarzynowa zupa krem

Na grządkach wyrosły piękne, dorodne warzywa. Do zupy dodałam  młode  jarzyny tj. groszek, marchewka, pietruszka,  kalarepka  oraz cebula. . Doprawiona aromatycznymi ziołami i podana z grzankami stworzyła pyszną, zdrową zupę krem.

Porcja dla 5 osób

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 małe marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 kalarepa,
  • 2 cebule,
  • 1/3 szklanki młodego groszku,
  • 15  fasolek szparagowych,
  • mała cukinia,
  • 4 młode ziemniaki,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
Dodatkowo:
  • 4 kromki pszennego chleba
Przygotowanie:

W garnku podgrzać oliwę. Ziemniaki, kalarepę, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka. Szparagówkę myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do warzyw, mieszamy. Podsmażamy 5 min, dolewamy przegotowaną wodę. Wrzucamy groszek oraz pokrojoną w grubsze plasterki cukinię. Mieszamy. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą miekkie. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.