Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 120 g schłodzonego masła,
- łyżeczka soli,
- żółtko jaja,
- łyżka gęstej śmietany,
- 50 ml zimnej wody,
- 10 dag sera koziego (twardego)
- 5 plasterków wędzonego lub parzonego boczku,
- 15 liści świeżego jarmużu,
- 3 kwaśne jabłka,
- 2 łyżki masła,
- 2 jaja,
- pieprz, sól, szczypta imbiru
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
Na stolnicy należy przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, oba składniki siekać ze sobą ok. 3 min, dodać żółtko jaja nadal siekając. Ser kozi należy zetrzeć na grupych oczkach tarki. Zarabiać do uzyskania jednolitego ciasta, można dodać wodę i łyżkę śmietany aby ciasto było elastyczniejsze.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim spód formy na tartę uprzednio posmarowane masłem. Spód tarty nakłuć widelcem i ułożyc na nim groch aby ciasto nie unosiło się. Piec w temp. 180 stopni przez 30 min.
Jarmuż umyć, wykroić twardy środek, pokroić. Do garnka wlać 2 szklanki wody i jarmuż. Dusić ok. 7 min. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone jabłka ( bez gniazd nasiennych) oraz masło. Gotować na małym ogniu do wyparowania wody.
Na patelni podsmażyć pokrojony boczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz