2017/09/30

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki z mielonego mięsa wieprzowego doprawione oregano, czosnkiem, tymiankiem z odrobiną ostrej musztardy. Zapiekane w sosie pomidorowym. Polecam podać je z makaronem spaaghetti. Pyszny i syty obiad.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 sztuka bułki pszennej,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 8 gałązek tymianku,
  • 4 gałązki oregano,
  • 1 jajo,
  • sól i pieprz,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • puszka pomidorów,
  • 5 liści bazylii,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

Na patelni należy rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Odstawić do ostygnięcia.
Bułkę namoczyć  w mleku, obciążyć garnuszkiem z wodą. Kiedy bułka wsiąknie mleko należy ją  zblendować.  Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulkę i zmiksowaną bułkę, jajo, musztardę, rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy. Masę zagnieść ręką do połączenia się składników. Dodać łyżkę bułki tartej i ponownie zagnieść.
Z masy mięsnej formować niewielkie kulki, obtoczyć w bułce tartej, odstawić na tackę. Uformowane pulpeciki odstawić do lodówki, aż sos będzie gotowy.

Do niewielkiego garnka należy wlać 2 łyżki oliwy i włożyć pokrojone pomidory. Gotować na średnim ogniu ok. 35 min. Sos powiniem zgęstnieć. Pod koniec dodać posiekane 2 ząbki czosnku i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć pulpeciki po 6 min z każdej strony.
Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu. Przełożyć pulpeciki. Można dorzucić świeże listki tymianku i oregano. Zapiekać 15 min w temperaturze 180 stopni.


Do sporego garnka wlać 2 litry wody, dodać łyżkę soli i zagotować. Do gotującej się wody wsypać makaron i gotować 8 min. Po przecedzeniu makaron włożyć do garnka i wlać pozostały sos pomidorowy, wymieszać. Na talerz nałożyć porcję makaronu i pulpeciki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz