Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 sztuka bułki pszennej,
- 10 łyżek bułki tartej,
- 6 łyżek oleju słonecznikowego,
- 8 gałązek tymianku,
- 4 gałązki oregano,
- 1 jajo,
- sól i pieprz,
- 0,5 szklanki mleka,
- puszka pomidorów,
- 5 liści bazylii,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni należy rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Odstawić do ostygnięcia.
Bułkę namoczyć w mleku, obciążyć garnuszkiem z wodą. Kiedy bułka wsiąknie mleko należy ją zblendować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulkę i zmiksowaną bułkę, jajo, musztardę, rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy. Masę zagnieść ręką do połączenia się składników. Dodać łyżkę bułki tartej i ponownie zagnieść.
Z masy mięsnej formować niewielkie kulki, obtoczyć w bułce tartej, odstawić na tackę. Uformowane pulpeciki odstawić do lodówki, aż sos będzie gotowy.
Do niewielkiego garnka należy wlać 2 łyżki oliwy i włożyć pokrojone pomidory. Gotować na średnim ogniu ok. 35 min. Sos powiniem zgęstnieć. Pod koniec dodać posiekane 2 ząbki czosnku i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć pulpeciki po 6 min z każdej strony.
Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu. Przełożyć pulpeciki. Można dorzucić świeże listki tymianku i oregano. Zapiekać 15 min w temperaturze 180 stopni.
Do sporego garnka wlać 2 litry wody, dodać łyżkę soli i zagotować. Do gotującej się wody wsypać makaron i gotować 8 min. Po przecedzeniu makaron włożyć do garnka i wlać pozostały sos pomidorowy, wymieszać. Na talerz nałożyć porcję makaronu i pulpeciki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz