2017/09/25

Zupa czosnkowa z grzankami i serem

Ostatnio jesień jest deszczowa i zimna, sprzyjająca przeziębieniu. Dlatego przedstawiam zupę czosnkową o działaniu rozgrzewającym. Aromatyczna z chrupiącymi grzankami i ciągnącym serem żółtym. 

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 żeberko wieprzowe,
  • 1 marchewka,
  • 20 g selera,
  • łodyżka pora,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 główki czosnku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 1 szczypta gałki muszkatałowej,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 kromi chleba,
  • 2 łyżki oleju,
  • 20 g sera żółtego
Przygotowanie:

Do garnka należy włożyć żeberko, liść laurowy, ziele, zalać wodą.  Wrzucić marchewkę, selera, pora i ziemniaki  pokrojone w kostkę. Gotować 30 min na niewielkim ogniu. Czosnek obrać i wrzucić do zupy. Gotować kolejne 10 min. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i rozmarynem. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ok. 5 min. 
Gorącą zupę wlać do talerza, wsypać grzanki i zetrzeć ser żółty. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz