2017/11/18

Muffinki na słono z cebulką, papryką i serem żółtym

W sobotnie popołudnie naszła mnie  ochota na słoną przekąskę. Postanowiłam  upiec szybkie i proste muffinki w nieco innej wersji. W tym wypieku najlepsze jest to, że wszystkie składniki zazwyczaj mamy w kuchni, a dodatki można wybrać według uznania i tego co akurat mamy pod ręką.

Porcja na 13 muffinek

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 100 g kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • duża szczypta soli,
  • pieprz,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka ostra,
  • 2 średnie cebule,
  • połówka czerwonej papryki,
  • 30 g  sera żółtego
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło roztopić i wystudzić. Do  oddzielnej miski wybić jajka, wlać mleko i masło, zmiksować na jednolitą masę. Wsypać składniki suche i ponownie zmiksować. 
Cebulę i paprykę pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oliwie z przyprawami. Dodać do ciasta razem ze startym (na dużych oczkach) serem żółtym i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do papilotek i piec 30  minut w temperaturze 190 stopni.