Mielone orzechy połączone z olejem kokosowym stworzyły wyjątkową i zdrową posypkę. Upieczone z niewielką ilością oleju i maczane w jogurtowym sosie z dodatkiem curry. Te frytki to bogactwo smaku, aromatu i zdrowia, które są ważne w mojej kuchni.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 150 g selera,
- 125 g batata,
- 25 g mielonych orzechów włoskich,
- 20 g oleju kokosowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 0,5 łyżeczki curry,
- sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Marchewkę, selera i batata obrać, umyć i pokroić w paski. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej kokosowy roztopić, dodać mielone orzechy, wymieszać. Warzywa przełożyć na blachę i wymieszać z posypką orzechową. Piec przez 30 min w temperaturze 180 stopni.
W miseczce wymieszać jogurt z curry, solą morską i pieprzem.
Moje frytki podałam w miseczce firmy Ambition z lini Fala.
Jeśli szukacie podobnej znajdziecie ją w sklepie Dajar ze zniżka -10 % na hasło: ZŁOTA-JESIEŃ. Rabat obowiązuje do 31.12.2017r. w Sklepie Dajar
#myAmbition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz