2017/11/22

Pieczone frytki w orzechowej panierce

Gdy za oknem jest ponura pogoda w kuchni trzeba zadbać o kolorowe dania.  Batat, marchewka i seler to warzywa, z których zrobiłam najsmaczniejsze, jesienne frytki.
Mielone orzechy połączone z olejem kokosowym stworzyły wyjątkową i zdrową posypkę. Upieczone z niewielką ilością oleju i maczane w jogurtowym sosie z dodatkiem curry. Te frytki to bogactwo smaku, aromatu i zdrowia, które są ważne  w mojej kuchni.

Składniki:


  • 1 marchewka,
  • 150 g selera,
  • 125 g batata,
  • 25 g mielonych orzechów włoskich,
  • 20 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 0,5 łyżeczki curry,
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. 
Marchewkę, selera i batata obrać, umyć i pokroić w paski. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej kokosowy roztopić, dodać mielone orzechy, wymieszać. Warzywa przełożyć na blachę i wymieszać z posypką orzechową. Piec przez 30 min w temperaturze 180 stopni.
W miseczce wymieszać jogurt z curry, solą morską i pieprzem. 





Moje frytki podałam w miseczce firmy Ambition z lini Fala. 
 Jeśli szukacie podobnej znajdziecie ją w sklepie Dajar  ze zniżka -10 % na hasło: ZŁOTA-JESIEŃ. Rabat obowiązuje do 31.12.2017r. w Sklepie Dajar




                                                                      #myAmbition



Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz