2017/12/04

Kotleciki z jajek z natką pietruszki

Kotleciki z jajek to pomysł na piątkowy, bezmięsny obiad. Ugotowane jajka starte na drobnych oczkach, podsmażona cebulka i bułka namoczona w mleku. Całość doprawiona jedynie pieprzem i solą. Dodatek posiekanej natki pietruszki wzbogaci je o zielony akcent. Te małe, jajeczne kotleciki są pyszne i delikatne. Obiad z dzieciństwa podany koniecznie z surówką jabłko z marchewką.


Ilość : 12 sztuk

Składniki:
  • 7 jajek,
  • 1 cebula,
  • 50 g suchej bułki pszennej,
  • 40 ml ciepłego mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • łyżka natki,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1,5 marchewki,
  • 3 jabłka,
  • łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:

Jajka należy umyć i ugotować na twardo. Cebulę posiekać w drobną kostkę i  podsmażyć na oleju na złoty kolor. Gdy jajka bedą ugotowane przelać je zimną wodą i obrać ze skorupki. Zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski.  Suchą  bułkę  zalać ciepłym mlekiem, odczekać aż wsiąknie  mleko,  zmiksować.  
Do startych jajek dodać podsmażoną cebulkę i zmiksowaną bułkę. Masę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki do połączenia składników. Łyżką stołową nabierać  masę jajeczną i formować  niewielkie kotleciki, które należy  obtaczać w bułce tartej. Kotleciki smażyć na oleju z obu stron po 4 min.




Kotleciki najbardziej lubię w towarzystwie surówki ze startej na małych oczkach marchewki i jabłka ( tym razem na dużych), delikatnie posłodzonej,  z dodatkiem soku z cytryny :) Smacznego.