Ilość : 12 sztuk
Składniki:
- 7 jajek,
- 1 cebula,
- 50 g suchej bułki pszennej,
- 40 ml ciepłego mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 łyżek bułki tartej,
- łyżka natki,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 1,5 marchewki,
- 3 jabłka,
- łyżeczka cukru,
- 0,5 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Jajka należy umyć i ugotować na twardo. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Gdy jajka bedą ugotowane przelać je zimną wodą i obrać ze skorupki. Zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski. Suchą bułkę zalać ciepłym mlekiem, odczekać aż wsiąknie mleko, zmiksować.
Do startych jajek dodać podsmażoną cebulkę i zmiksowaną bułkę. Masę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki do połączenia składników. Łyżką stołową nabierać masę jajeczną i formować niewielkie kotleciki, które należy obtaczać w bułce tartej. Kotleciki smażyć na oleju z obu stron po 4 min.
Kotleciki najbardziej lubię w towarzystwie surówki ze startej na małych oczkach marchewki i jabłka ( tym razem na dużych), delikatnie posłodzonej, z dodatkiem soku z cytryny :) Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz