Początek grudnia to odpowiedni czas na pieczenie pierniczków. Niezbędnym składnikiem jest przyprawa do piernika nadająca im wspaniałego aromatu, dlatego w tym roku postanowiłam zrobić ją sama. Przy pomocy moździerza i młynka do kawy udało mi się zmielić przyprawy. W jej skład wchodzi anyż, goździki, ziele angielskie, cynamon, gałka muszkatałowa, imbir i kardamon. Po zmieleniu w całej kuchni unosił się zapach tych korzennych przypraw. A pierniczki z jej dodatkiem są pyszne i pięknie pachną.
Z tej ilości wychodzi ok. 26 g przyprawy.
Składniki:
- 5 łyżeczek cynamonu,
- 2 łyżeczki imbiru,
- 1,5 łyżeczki goździków,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- 1 gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Do moździerza włożyć gwiazdkę anyżu, kulki ziela i goździki. Utrzeć na proszek lub jeśli macie młynek do kawy zmielcie z pozostałymi przyprawami. Gotową przyprawę przesypać do słoiczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz