2017/12/05

Domowa przyprawa do piernika

Początek grudnia to odpowiedni  czas na pieczenie pierniczków. Niezbędnym składnikiem jest przyprawa do piernika nadająca im  wspaniałego aromatu, dlatego w tym roku postanowiłam zrobić ją sama. Przy pomocy  moździerza i młynka do  kawy  udało mi się zmielić przyprawy. W jej skład wchodzi anyż, goździki, ziele angielskie, cynamon, gałka muszkatałowa,  imbir i kardamon. Po zmieleniu w całej  kuchni unosił się zapach tych korzennych przypraw.   A pierniczki z jej dodatkiem są pyszne i pięknie pachną.
 
Z tej ilości wychodzi ok. 26 g przyprawy.

Składniki:
  • 5 łyżeczek cynamonu,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 1,5 łyżeczki goździków,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 1 gwiazdka anyżu
Przygotowanie:

Do moździerza włożyć gwiazdkę anyżu, kulki ziela i goździki. Utrzeć na proszek lub jeśli macie młynek do kawy zmielcie z pozostałymi przyprawami. Gotową przyprawę przesypać do słoiczka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz