2017/12/12

Kujawskie pierniczki z rumem

Miękkie i aromatyczne pierniczki z rumem. Przepis znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej. Ciasto na te pierniczki nie potrzebuje jaj, ani śmietany. Wystarczy miód, smalec i rum. Oczywiście nie może zabraknąć aromatycznych, korzennych przypraw,  mielonych orzechów i mąki. Aby ciasteczka delikatnie wyrosły dodajemy proszek do pieczenia. Takie pierniczki posmakują każdemu łasuchowi i nie muszą być pieczone kilka tygodni przed Świętami. 

Składniki:

  • 50 g miodu lipowego i 200 g miodu sztucznego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka smalcu,
  • kieliszek białego rumu,
  • łyżka przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki mielonych orzechów
Przygotowanie:

Miód i smalec stopić na małym ogniu i  przestudzić. Mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia należy przesiać na stolnicę. Do mąki wlać przestudzony miód i smalec oraz rum. Zagnieść ciasto ( jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę). Dodać mielone  orzechy i ponownie zagnieść podsypując mąkę. Ciasto należy rozwałkować niezbyt cienko ok. 1cm. Wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem i smarować pędzelkiem zwilżonym wodą. Piec 10 min w temperaturze 180 stopni.