2018/01/26

Frytki z batata z jogurtowym dipem

Jogurt naturalny w połączeniu z koperkiem, szczypiorkiem i chrupiącą rzodkiewką to dip idealny, nowalijkowy.  Słodkie, pieczone frytki z batata maczane w ziołowym, chrupiącym dipie to zdrowa i pyszna przekąska. 

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 1 niewielki batat,
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego i papryki,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 3 gałązki koperku,
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Batata należy umyć, obrać i pokroić w słupki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać oliwą i doprawić pieprzem ziołowym i papryką. Piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni.
Jogurt przełożyć do miski, dodać posiekany szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Upieczone frytki przełożyć na talerz i maczać  w nowalijkowym dipie. Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz