2018/01/24

Wiosenne kaszotto z pieczonymi rzodkiewkami

W tęsknocie za wiosną i nowalijkami stworzyłam pyszne kaszotto. Kasza jęczmienna, pomidory, ser camembert i chrupiące, pieczone rzodkiewki. Lekkie i sycące  danie do pracy. Doprawione oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Porcja dla 3 osób

Składniki:

  • 120 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 pomidory,
  • 10 rzodkiewek,
  • 40 g sera camembert,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 gałązki koperku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:

Kaszę należy wypłukać dwukrotnie, następnie zalać  wodą, dodać  2 łyżeczki soli i gotować  do miękkości ok. 10 min. Po ugotowaniu ostudzić.
W między czasie blachę wyłożyć  papierem do pieczenia, rzodkiewki umyć, odciąć końcówki. Ułożyć na blasze i polać łyżką oliwy, doprawić pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min.
Pomidory sparzyć, obierać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Szczypiorek i koperek drobno posiekać, dodać do pomidorów. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i razem z kaszą dodać do miski. Wymieszać do połączenia składników. Upieczone rzodkiewki przekroić na pół i dodać do sałatki. Dodprawić oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz