2018/01/31

Zupa curry z batatem i mleczkiem kokosowym

Robiąc pizze z dodatkiem świeżych krewetek pozostały nam ich pancerzyki, pełne aromatu i smaku tych owoców morza. Postanowiłam je zamrozić i zrobić na ich wywarze zupę curry. Wywar z krewetek jest w smaku lekko słony i mocno rybny, przepyszny. 
Lekko ostra, o smaku  krewetek, doprawiona curry, kurkumą i imbirem, mleczkiem kokosowym oraz sokiem z limonki. Z dodatkiem warzyw tj. batat, seler, fasolka szparagowa i marchewka. Bardzo smaczna i wyrazista zupa curry. Oczywiście z dodatkiem krewetek będzie jeszcze lepsza. Ja podałam ją z brązowym ryżem. 

Składniki:

  • 400 g  pancerzyków z krewetek, 
  • ząbek czosnku,
  • mała cebula,
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • 80 g selera,
  • 130 g batata,
  • 1/2 marchewki,
  • 100 g zielonej szparagówki,
  • 300 ml mleczka kokosowego,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki curry, imbiru i kurkumy,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki,
  • 0,5 papryczki chilii suszonej
Przygotowanie:

 Do garnka przełożyć pancerzyki z krewetek i zalać wodą . Dodać obrany ząbek czosnku i małą cebulę. Doprawić zmielonymi ziarnami kolendry i pieprzu. Gotować ok. 45 min, przecedzić.
Batata, marchewkę i selera obrać, pokroić w niewielką kostkę, dodać do wywaru. Gotować ok 15 min.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, dodać przyprawy i mleczko kokosowe, wymieszać i wlać do wywaru. Do zupy wcisnąć sok z limonki, doprawić pieprzem i czosnkiem. Woreczek brązowego  ryżu ugotować według przepisu na opakowaniu. Do miski nałożyć ryż, wlać zupę, doprawić chili według uznania i posypać świeżą kolendrą. Smacznego :)