2018/01/16

Placuszki z dynią, szpinakiem i kaszą jaglaną

Pieczone placuszki z dynią, szpinakiem i kaszą jaglaną to syty, zdrowy i mniej kaloryczny  pomysł na obiad. Możecie je spakować do pudełka i zabrać do pracy. Doprawione  aromatycznymi  przyprawami  tj. curry, imbir i kurkuma oraz  czosnkiem. Jako dodatek możecie zrobić lekki sos czosnkowy z jogurtem naturalnym

Składniki:
  • 250 g dyni,
  • 25 g szpinaku,
  • 1 jajo,
  • 60 g kaszy jaglanej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka curry, kurkumy i imbiru,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną należy ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Dynię należy obrać, przepłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szpinak posiekać i dodać do dyni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać do dyni. 
Jajko wbić do miski z warzywami, doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać ostudzoną kaszę. Ponownie wymieszać. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i polać oliwą. Łyżką nakładać masę i formować placuszki. Placki piec przez 20 min  w temperaturze 180 stopni. Podawać z sosem czosnkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz