Składniki:
- 250 g dyni,
- 25 g szpinaku,
- 1 jajo,
- 60 g kaszy jaglanej,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka curry, kurkumy i imbiru,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Dynię należy obrać, przepłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szpinak posiekać i dodać do dyni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać do dyni.
Jajko wbić do miski z warzywami, doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać ostudzoną kaszę. Ponownie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i polać oliwą. Łyżką nakładać masę i formować placuszki. Placki piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz